POZIOM TRUDNOŚCI
OOOoo
CZAS PRZYGOTOWANIA
15 min
CZAS GOTOWANIA
45 min
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
1 filet z polędwicy wieprzowej (wielkości pieczeni)
150 g płatków parmezanu
100 g surowej szynki parmeńskiej
Czosnek
Rozmaryn
Szałwia
Białe wytrawne wino
Oliwa z oliwek extra virgin
PRZYGOTOWANIE
1. Polędwicę pokrój poziomymi cięciami, raz z jednej, raz z drugiej strony.
2. Rozbij mięso tłuczkiem do grubości ok. 1 cm.
3. Na rozbitym kawałku polędwicy połóż plasterek szynki parmeńskiej i parmezan.
4. Zawiń mięso i zepnij wykałaczką.
5. Wierzch mięsa posyp solą, rozmarynem i szałwią. Na koniec wykałaczki w roladce nabij ząbek czosnku. Całą roladkę obficie zwilż oliwą z oliwek.
6. Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, następnie polej białym winem i piecz przez kolejnych 25 minut.