Description
Pasjonat winorośli i wina, agronomii i biocenozy, François Cuchet pochodzi z tradycyjnej rodziny winiarzy, których początki w zawodzie sięgają XVII wieku. Przez czterdzieści lat François Cuchet żył wśród winnic. Doświadczony technik z wyczuciem obserwacji, od kilkudziesięciu lat zaangażowany w liczne testy w publicznych lub prywatnych strukturach badawczo-rozwojowych.
Jego wiedza techniczna i wizja winnicy doprowadziły go do prowadzenia nowoczesnej i realistycznej uprawy winorośli zgodnie z aktualnymi oczekiwaniami konsumentów. Region winnicy znajdują się na terytorium wiosek Boursault i Oeuilly, w pobliżu Epernay, we Francji, głównie na glebach gliniasto-wapiennych. Oznacza to, że ukorzenienie winorośli opiera się na glebach pochodzących z epoki wtórnej, ze wszystkimi tymi różnicami, których używamy do odpowiedniej odmiany winorośli. Średni wiek winorośli wynosi ponad 30 lat, produkując wysokiej jakości winogrona, co daje optymalną dojrzałość ich zbiorom.