Description
Firma powstała pod koniec lat 60. dzięki pracy rodziny Barison, która pochodzenia weneckiego ma wino w tradycji od pokoleń. Pasję tę zapoczątkował okres pracy Augusto w Reims w Szampanii. Wrócił on do Włoch i osiedlił się w rejonie Ferrary, kontynuował tam swoją pasję w uprawie, Annalisa, córka, która obecnie prowadzi firmę, dorastała w rodzinie chłopskiej, która żyje głównie z pracy w winnicy i przy żniwach.
Winnica „Corte Beneficio” jest częścią obszaru winiarskiego „Emilia” o typowym oznaczeniu geograficznym, kilka kilometrów od obszaru D.O.C. Bosco Eliceo i ma jedne z najbardziej reprezentatywnych odmian prowincji Ferrara i Emilia: Sauvignon blanc, Trebbiano Romagnolo, Lambrusco Maestri, Merlot i Fortana.
Wszystkie winogrona są zbierane ręcznie i produkowane zgodnie z regionalnymi dyscyplinami ochrony roślin w odniesieniu do środowiska i zdrowia konsumenta.