Ser Parmezan – Parmigiano Reggiano – 36 miesięcy Montecoppe

52,00 59,50 

Parmigiano Reggiano Montecoppe w wieku 36 miesięcy nabiera intensywniejszej barwy, przechodząc od białej do wyraźnie słomkowej, lekko brązowej.

Tekstura jest wyraźnie bardziej szorstka, z typowymi łuszczącymi się pęknięciami, a na podniebieniu smak jest bardziej złożony i lekko ostry, ale nigdy pikantny.

Raczej wyczuwa się „ciepło” orzecha laskowego, pikantność bulionu mięsnego, pikantność i pieczenie.

Idealne w towarzystwie kieliszka szampana lub dobrej Barbery lub Amarone della Valpolicella i podawane z dżemem morelowym.

Parmezan Montecoppe (Parmigiano Reggiano) produkowany jest w prestiżowych, pagórkowatych regionach Emilia-Romania z surowego mleka własnych krów karmionych specjalną dietą.
Następnie ser dojrzewa zgodnie ze standardami PDO (Protected Denomination of Origin).

Składniki: MLEKO, sól, podpuszczka

Wyczyść
SKU: brak Kategorie: ,

Description

Firma Montecoppe oferująca wysokiej jakości parmezan (Parmigiano Reggiano) jest doskonałym przykładem krótkiego i zrównoważonego łańcucha dostaw w tym sensie, że pasze, mleko i sery są produkowane i przetwarzane w tej samej rzeczywistości rolniczej: Parku Przyrody Boschi di Carrega , naturalnej oazie położonej kilka kilometrów od miasta Parma.
Zapewniana jest maksymalna kontrola standardów jakości i identyfikowalność.

Najwyższa jakość Parmigiano Reggiano DOP Montecoppe ma swój początek na polach, na których uprawia się esencje paszowe na potrzeby własnej hodowli: siano bogate w zioła typowe dla tego chronionego obszaru przyrodniczego nadaje mleku, a następnie serowi, szczególny aromatyczny smak. Tradycyjne przetwarzanie i obecność sprzyjających warunków naturalnych dają początek niezwykłemu produktowi: charakterystycznemu zapachowi i aromatowi, intensywnemu i trwałemu smakowi, doskonałej konsystencji.

Parmigiano Reggiano DOP Montecoppe powstało w wyniku zmieszania mleka dwóch ras bydła: włoskiej fryzyjskiej i brązowej (25%).
Mleko brunetki, bogatsze w tłuszcz, białko oraz wapń i fosfor, szczególnie nadaje się do produkcji i dojrzewania serów.
Wynik? Produkt niezwykły, słodki, aromatyczny i posiadający doskonałą predyspozycję do długiego leżakowania.

Dzięki promieniowej konstrukcji boksów, które są otwarte na boki, stado Montecoppe jest hodowane zgodnie z rygorystycznymi standardami dobrostanu zwierząt, ma swobodę ruchu i zawsze jest dostępny zbiornik na paszę i pojenie.

Mleczarnia, zaprojektowana przez światowej sławy architekta Guido Canali, łączy racjonalność nowoczesnych środowisk z narzędziami tradycji mleczarskiej, aby wyprodukować najwyższej jakości Parmigiano Reggiano DOP.

Parmigiano Reggiano Montecoppe jest zdecydowanie rzadkim i cennym produktem, ponieważ jest wysoce strawny, bogaty w witaminy, minerały, białka i charakteryzuje się intensywnymi nutami aromatycznymi.

Przede wszystkim rezerwy Montecoppe: wybierane są najlepsze formy serów, a następnie z dużą starannością, pracą i pasją dojrzewają przez ponad 60 miesięcy.

Formy Parmezanu DOP Montecoppe są krojone na porcje o masie od 300 gramów do ósmego koła i pakowane próżniowo, aby produkt był zawsze świeży.

Barbastel Sp. z o. o. importuje i dystrybuuje firmę Montecoppe w Polsce.

Informacje dodatkowe

Kraj