Miód cytrusowy – Conapi – Włoski – 400 gr.

43,00 

Ten 100% włoski miód ma świeży i intensywny zapach kwiatów gajów cytrusowych Sycylii, Apulii i Bazylikity; dzięki słodko-owocowemu smakowi idealnie komponuje się ze wszystkimi smakami: doskonale komponuje się z deserami i jogurtami, jest smarowany pieczywem lub dodawany do herbaty.

Nie jest pasteryzowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje odżywcze i korzystne właściwości w nienaruszonym stanie.

Miód nie nadaje się do karmienia niemowląt poniżej 12 miesiąca życia.

Na stanie

Kategorie: ,

Description

Miód z kwiatów cytrusowych (Citrus spp.): Największa produkcja występuje w południowych i wyspiarskich gajach cytrusowych, gdzie uprawa ta jest uprawiana na dużych obszarach. Generalnie otrzymuje się miody cytrusowe mieszane, a bardzo rzadko partie pochodzące z jednej odmiany (pomarańczowy, cytrynowy, klementynowy).

Kolor: bardzo jasny, biały wpadający w krystaliczny.

Skłonność do krystalizacji: średnia.

Smak: średni, kwiatowy (przypominający kwiaty cytrusowe).

Aromat: średni, kwiatowy i/lub owocowy i/lub aromatyczny.

Smak: zwykle słodki, lekko kwaśny i niewyczuwalna goryczka.

Zastosowanie: to jeden z najbardziej powszechnie cenionych miodów stołowych, gdyż swoim kwiatowym aromatem przyjemnie zaskakuje i doskonale komponuje się z niemal wszystkimi słodkimi potrawami. Jest jednak szczególnie wrażliwy na gotowanie, a jego szczególne właściwości zostaną lepiej wzmocnione przez użycie na zimno. Wypróbuj go do słodzenia i aromatyzowania jogurtów, bitej śmietany i deserów na bazie śmietanki, mascarpone czy ricotty.

Informacje dodatkowe

Kraj