Description
Miód z kwiatów cytrusowych (Citrus spp.): Największa produkcja występuje w południowych i wyspiarskich gajach cytrusowych, gdzie uprawa ta jest uprawiana na dużych obszarach. Generalnie otrzymuje się miody cytrusowe mieszane, a bardzo rzadko partie pochodzące z jednej odmiany (pomarańczowy, cytrynowy, klementynowy).
Kolor: bardzo jasny, biały wpadający w krystaliczny.
Skłonność do krystalizacji: średnia.
Smak: średni, kwiatowy (przypominający kwiaty cytrusowe).
Aromat: średni, kwiatowy i/lub owocowy i/lub aromatyczny.
Smak: zwykle słodki, lekko kwaśny i niewyczuwalna goryczka.
Zastosowanie: to jeden z najbardziej powszechnie cenionych miodów stołowych, gdyż swoim kwiatowym aromatem przyjemnie zaskakuje i doskonale komponuje się z niemal wszystkimi słodkimi potrawami. Jest jednak szczególnie wrażliwy na gotowanie, a jego szczególne właściwości zostaną lepiej wzmocnione przez użycie na zimno. Wypróbuj go do słodzenia i aromatyzowania jogurtów, bitej śmietany i deserów na bazie śmietanki, mascarpone czy ricotty.