Description
Co to jest oregano i dlaczego oregano suszone
Oregano (Origanum vulgare) to aromatyczna roślina należąca do rodziny jasnotowatych i klasy Magnoliopsida. Pochodzi z Europy, północnej Afryki i środkowo-południowej Azji. Dziś jest uprawiany na wszystkich kontynentach i najczęściej używany jako susz oregano ze względu na jego zdolność do zachowania charakterystycznego zapachu przez długi czas
Jak wykorzystać oregano w kuchni
Smak suszonego oregano jest bardzo aromatyczny, ale jednocześnie delikatny, dlatego dodaje się go do wielu preparatów, nawet w połączeniu z innymi aromatycznymi ziołami, takimi jak tymianek czy wawrzyn. W szczególności suszone oregano jest idealne:
w sałatkach;
w omletach;
w nadzieniach do mięs i ryb;
na każdym rodzaju pizzy;
na bruschetcie.
Możliwe korzyści i przeciwwskazania oregano
Oregano to roślina bogata w dobroczynne substancje, począwszy od błonnika, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie jelit, zwalczają zaparcia oraz wspomagają regularne wchłanianie cholesterolu i cukrów, pomagając zwalczać hipercholesterolemię i hipoglikemię. Dzięki obecności beta-kariofilenu oregano działa również przeciwzapalnie. Ponadto zawiera dwa fenole, tymol i karwakrol, dzięki czemu jest naturalnym środkiem antyseptycznym. Roślina ma wysoką zawartość witaminy C i witaminy E, które mają właściwości przeciwutleniające i pomagają wzmocnić obronę immunologiczną organizmu. Ponadto oregano zawiera dużą ilość potasu, który pomaga utrzymać ciśnienie serca pod kontrolą, oraz wapń, który sprzyja zdrowym zębom i kościom.
Nie zaleca się spożywania oregano osobom uczulonym na tę roślinę oraz cierpiącym na nietolerancję krzemianów, zapalenie żołądka i wrzody trawienne.
Barbastel importuje i dystrybuuje przyprawy Vrino w Polsce.