Ze słonecznej Grecji ten Laur jest zbierany ręcznie i suszony w cieniu, aby zachować jego bogaty aromat i smak.
Wawrzyn ma wiele zastosowań w kuchni: stosuje się go do pierwszych dań, sosów i sosów, zup i bulionów, do drugich dań mięsnych i rybnych, a także do dodatków, aby nadać mu bardziej zdecydowany charakter. To aromatyczne zioło służy również do aromatyzowania octu oraz do sporządzania naparów i herbat ziołowych, którymi można delektować się podczas zimnych wieczorów.
Herbata Górska to naturalnie pozbawiona kofeiny herbata ziołowa wytwarzana z jednej odmiany rośliny Sideritis. Znana również jako „grecka herbata górska” lub „herbata pasterska”, a w Grecji określana jest jako Tsai tou vounou, co przekłada się bezpośrednio na „herbatę górską”. Warzona jest z suszonych kwiatów, liści i łodyg rośliny Sideritis, występującej w śródziemnomorskich górskich regionach Grecji, która jest największym konsumentem herbat górskich, a także w Macedonii, Albanii i Bułgarii.
Herbata górska zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, polifenoli i olejków eterycznych, w tym flawonoidów.