Włochy

  • 10,90 

    Cedrata Tassoni została stworzona w 1956 roku jako całkowicie włoski bezalkoholowy gazowany napój o rzadkiej naturalności. Wyselekcjonowane cytryny Diamante, zbierane między październikiem a listopadem w cenionych sadach cytrynowych w Kalabrii, gdy skórka jest jeszcze zielona i bogata w aromaty i silne przeciwutleniacze, są głównym składnikiem cytryny. Cytrony są transportowane do firmy w Salò i fachowo przetwarzane: cienka zewnętrzna skórka jest usuwana i poddawana procesowi destylacji parowej w starożytnych miedzianych alembikach pochodzących z 1872 roku. Najlepiej smakuje z lodem i liściem bazylii, aby wzmocnić aromat i smak. |

  • Krem orzechowy do smarowania
    27,60 

    Niepowtarzalny smak najlepszych orzechów laskowych zamkniętych w bardzo delikatnym słodkim kremie, wyprodukowanym na Sycylii.
    Do delektowania się chlebem, ciasteczkami, naleśnikami, croissantami i wnętrzem biszkoptu. Do kawy (łyżeczka jako alternatywa dla cukru).
    Polecany również do nadziewania tart, brioszek i wypieków (stosować na zimno po upieczeniu). |

  • Pasztet z karczochów - 130gr - Inpa - Włoskie
    12,00 

    Pasztet z karczocha może okazać się prawdziwym hitem na Twoim stole. To danie zawiera subtelny, aksamitny smak karczocha i może być używane do wielu potraw. Na pewno pasztet z karczocha spodoba się wszystkim domownikom, zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Pasztet z karczocha jest również źródłem cennych witamin i minerałów. Karczochy mogą mieć dobry wpływ na układ trawienny.

  • Borowiki w oleju - 280/180gr - Lusinghe - Włoskie
    39,00 

    Cały region Toskanii pełen jest lasów, nie mogłoby więc zabraknąć w tutejszej kuchni również grzybów. Szczególnie cenione są borowiki czyli porcini, które znajdziecie w najróżniejszych sosach, makaronach czy risotto.

  • Zielone oliwki w zalewie - Terramia - Sycylia
    19,90 

    Ręcznie zbierane oliwki odmiany Nocellara są najbardziej poszukiwanymi oliwkami sycylijskimi na świecie. Są jędrne i smaczny miąższ  sprawiają, że ten „dar” natury jest doskonały. Charakterystyczną cechą tej metody przetwarzania jest niskie stężenie soli, oliwki mają kolor jasnozielony kolor, który z upływem miesięcy zmienia się w żółty.

  • Caciocavallo ser - Caseificio De Gennaro -mleko od włoskich krów
    47,50 

    Caciocavallo De Gennaro to półtwardy, ciągnący się ser, do którego używane jest włoskie mleko pochodzące od lokalnych krów rasy Agerolese.  Przed porcjowaniem ma kształt dużej gruszki z odstającą główką, o wadze 800-900 gramów.  Gładka i cienka skórka jest jadalna, ponieważ ser ma krótki okres dojrzewania, jest świeży i delikatnie pachnący; charakteryzuje się delikatnym i łagodnym smakiem.  Okres produkcji trwa cały rok.  Szczególnie ceniona jest produkcja z okresu wiosny, kiedy krowy pasą się na świeżych łąkach.

    Ser jest porcjowany na połówki i pakowany w woreczki próżniowe.  Minimalna waga gwarantowana 400 gr.

  • Trufla letnia czarna carpaccio - Roncuzzi 1984 - 50 gr.
    69,00 

    100% carpaccio z czarnej trufli w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia i nic więcej. Idealne do bruschette, dań z makaronu czy czerwonego mięsa. Cienkie plastry zapewniają oszałamiający efekt w prezentacji potraw. Oliwa z oliwek wydobywa z trufli niepowtarzalny zapach i nadaje potrawom wyjątkowy smak. Trufla letnia (znany również jako czarna) jest najtańszą spośród odmian i rośnie w okresie letnim.

  • Parmigiano Reggiano 66 miesięcy
    83,52 90,00 

    Tylko najlepsze krążki sera wybrane z rezerwatu Montecoppe dają Parmigiano Reggiano Montecoppe leżakujące ponad 66 miesięcy, co stanowi wyjątkową doskonałość.

    Produkt charakteryzuje się zwartą i kruchą konsystencją, bardzo intensywną słomkowożółtą barwą oraz trwałym smakiem.

    Doskonale komponuje się z zabarykadowanymi winami i alkoholami spirytusowymi, suszonymi owocami i sosami musztardowymi, takimi jak Mostarda di Pere Montecoppe.

    Parmezan Montecoppe (Parmigiano Reggiano) produkowany jest w prestiżowych, pagórkowatych regionach Emilia-Romania z surowego mleka własnych krów karmionych specjalną dietą.
    Następnie ser dojrzewa zgodnie ze standardami PDO (Protected Denomination of Origin).

    Składniki: MLEKO, sól, podpuszczka

  • 85,00 

    Kremowy likier pistacjowy, którego miłośnik pistacji nie może przegapić. Harmonia i równowaga prostych składników, takich jak pistacje, śmietana, alkohol i cukier, dopełniają słodkie i satysfakcjonujące doznania miękkości i treściwości typowego smaku pistacjowego;
    Pistacje stosuje się zarówno w łupinach, jak i obrane, obecnie powszechnie stosuje się je w wyrobach cukierniczych, lodach, napojach oraz przy produkcji wędlin i przypraw.
    Można go również stosować jako składnik do przygotowywania deserów lub do dekoracji lodów.

    Ciekawe jest to, że pistacja może żyć nawet 300 lat.

    500 ml

  • Spritz Italian aperitiv
    57,00 

    Wino musujące metodą Charmat, po której następuje całkowicie naturalna aromatyzacja. Wiecznie zielony wśród włoskich alkoholowych aperitifów, Nobilspritz doskonale łączy w sobie zapachowe nuty białych i egzotycznych owoców, typowe dla wina musującego, z którego się składa, z cytrusowymi i ziołowymi nutami o naturalnych aromatach. W ustach świeży, miękki z przyjemnym gorzkim finiszem. Idealny o każdej porze dnia, jest znakomitym aperitifem i dobrze komponuje się z półmiskami mieszanych wędlin, serów i pikantnych przekąsek wszelkiego rodzaju.

    Wlej Nobilspritz do dużej szklanki, dodaj lód (bez lodu, podawaj w temperaturze 8°) i aperitif jest gotowy!! Plasterek pomarańczy sprawia, że jest bardziej egzotycznie 😉

    Jedna butelka przeznaczona jest na 5 szklanek.

  • Pesto ze świeżej bazylii - 180gr - Inpa - Włoskie
    14,50 

    Najbardziej klasyczne i najlepsze na świecie pesto to właśnie pesto ze świeżej bazylii, oliwy, czosnku, orzechów i parmezanu! Idealnie nada się do dań z makaronu, sałatę i również do dań z mięsem.

  • Kapary Puntina w occie - 300/150gr - Inpa - Włoskie
    11,00 

    Kapary to nieodzowny składnik kuchni śródziemnomorskiej. Małe pąki kaparów mają wyjątkowy, intensywny smak. Aromatyczne kapary Puntina podnoszą walory dań mięsnych, są również doskonałym dodatkiem do sosów, podkreślają smak sałatek.