Niepowtarzalny smak najlepszych orzechów laskowych zamkniętych w bardzo delikatnym słodkim kremie, wyprodukowanym na Sycylii.
Do delektowania się chlebem, ciasteczkami, naleśnikami, croissantami i wnętrzem biszkoptu. Do kawy (łyżeczka jako alternatywa dla cukru).
Polecany również do nadziewania tart, brioszek i wypieków (stosować na zimno po upieczeniu). |
Pasztet z karczocha może okazać się prawdziwym hitem na Twoim stole. To danie zawiera subtelny, aksamitny smak karczocha i może być używane do wielu potraw. Na pewno pasztet z karczocha spodoba się wszystkim domownikom, zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Pasztet z karczocha jest również źródłem cennych witamin i minerałów. Karczochy mogą mieć dobry wpływ na układ trawienny.
Cały region Toskanii pełen jest lasów, nie mogłoby więc zabraknąć w tutejszej kuchni również grzybów. Szczególnie cenione są borowiki czyli porcini, które znajdziecie w najróżniejszych sosach, makaronach czy risotto.
Ręcznie zbierane oliwki odmiany Nocellara są najbardziej poszukiwanymi oliwkami sycylijskimi na świecie. Są jędrne i smaczny miąższ sprawiają, że ten „dar” natury jest doskonały. Charakterystyczną cechą tej metody przetwarzania jest niskie stężenie soli, oliwki mają kolor jasnozielony kolor, który z upływem miesięcy zmienia się w żółty.
100% carpaccio z czarnej trufli w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia i nic więcej. Idealne do bruschette, dań z makaronu czy czerwonego mięsa. Cienkie plastry zapewniają oszałamiający efekt w prezentacji potraw. Oliwa z oliwek wydobywa z trufli niepowtarzalny zapach i nadaje potrawom wyjątkowy smak. Trufla letnia (znany również jako czarna) jest najtańszą spośród odmian i rośnie w okresie letnim.
Tylko najlepsze krążki sera wybrane z rezerwatu Montecoppe dają Parmigiano Reggiano Montecoppeleżakujące ponad 66 miesięcy,co stanowi wyjątkową doskonałość.
Produkt charakteryzuje się zwartą i kruchą konsystencją, bardzo intensywną słomkowożółtą barwą oraz trwałym smakiem.
Doskonale komponuje się z zabarykadowanymi winami i alkoholami spirytusowymi, suszonymi owocami i sosami musztardowymi, takimi jak Mostarda di Pere Montecoppe.
Parmezan Montecoppe (Parmigiano Reggiano) produkowany jest w prestiżowych, pagórkowatych regionach Emilia-Romania z surowego mleka własnych krów karmionych specjalną dietą.
Następnie ser dojrzewa zgodnie ze standardami PDO (Protected Denomination of Origin).
Kremowy likier pistacjowy, którego miłośnik pistacji nie może przegapić. Harmonia i równowaga prostych składników, takich jak pistacje, śmietana, alkohol i cukier, dopełniają słodkie i satysfakcjonujące doznania miękkości i treściwości typowego smaku pistacjowego;
Pistacje stosuje się zarówno w łupinach, jak i obrane, obecnie powszechnie stosuje się je w wyrobach cukierniczych, lodach, napojach oraz przy produkcji wędlin i przypraw.
Można go również stosować jako składnik do przygotowywania deserów lub do dekoracji lodów.
Ciekawe jest to, że pistacja może żyć nawet 300 lat.
Wino musujące metodą Charmat, po której następuje całkowicie naturalna aromatyzacja. Wiecznie zielony wśród włoskich alkoholowych aperitifów, Nobilspritz doskonale łączy w sobie zapachowe nuty białych i egzotycznych owoców, typowe dla wina musującego, z którego się składa, z cytrusowymi i ziołowymi nutami o naturalnych aromatach. W ustach świeży, miękki z przyjemnym gorzkim finiszem. Idealny o każdej porze dnia, jest znakomitym aperitifem i dobrze komponuje się z półmiskami mieszanych wędlin, serów i pikantnych przekąsek wszelkiego rodzaju.
Wlej Nobilspritz do dużej szklanki, dodaj lód (bez lodu, podawaj w temperaturze 8°) i aperitif jest gotowy!! Plasterek pomarańczy sprawia, że jest bardziej egzotycznie 😉
Najbardziej klasyczne i najlepsze na świecie pesto to właśnie pesto ze świeżej bazylii, oliwy, czosnku, orzechów i parmezanu! Idealnie nada się do dań z makaronu, sałatę i również do dań z mięsem.
Kapary to nieodzowny składnik kuchni śródziemnomorskiej. Małe pąki kaparów mają wyjątkowy, intensywny smak. Aromatyczne kapary Puntina podnoszą walory dań mięsnych, są również doskonałym dodatkiem do sosów, podkreślają smak sałatek.
Pasztet z suszonych pomidorów z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia to kremowa specjalność, która zaskoczy każdego swoim niepowtarzalnym śródziemnomorskim smakiem. Drogocenne aletao każdego aperitif, ten pasztet to szybkie i idealne rozwiązanie, aby zadziwić podczas przystawki.
Pyszne papryczki z nadzieniem z tuńczyka w oleju słonecznikowym to pomysł na prostą, ale bardzo ciekawą przekąskę, przystawkę lub dodatek do innych dań.