Herbata

  • GORREANA - Hysson 100g - Herbata z wyspy Azory - Portugalia
    31,90 

    Zielona herbata Azorska zmieszana ze wszystkich 3 rodzajów liści, ponadprzeciętna zawartość antyoksydantów, smaczna, świeża, orzeźwiająca i prozdrowotna.

    Zielona herbata HYSSON jest produkowana z trzech górnych liści krzewu herbacianego. Liście te zbierane są w okresie letnim, ponieważ wtedy słońce świeci najmocniej. Pozwala to uzyskać delikatny aromat oraz intensywny smak tej lekko brązowej, zielonej herbaty, delikatne aromaty owocowe, idealna zielona herbata dla wszystkich, którzy nie mogą zaprzyjaźnić się z często gorzkimi herbatami z Azji,

    Herbata zielona Hysson jest znana ze swoich przeróżnych właściwości zdrowotnych, ponieważ jest bardzo bogaty w taniny (garbniki roślinne) i antyoksydanty.

  • GORREANA - Orange Pekoe 100g - Herbata z wyspy Azory - Portugalia
    36,20 

    Czarna herbata Orange Pekoe powstaje wyłącznie z końcowego pąka rośliny i jej pierwszych liści. Ma piękny kolor, okrągły aromat z karmelowymi tonami oraz delikatny zapach. Delikatne i młode listki zbierane są jedynie na początku sezonu zbiorów na przełomie marca, kwietnia i maja. To specyficzny okres w ciągu roku, w którym pojawia się optymalna wilgotność i temperatura powietrza. W rezultacie otrzymuje się wysokiej jakości przejrzysty napar o kolorze miedzi, o wyrazistym smaku i owocowym aromacie, perfekcyjnie dodający czaru i życia popołudniowym chwilom z herbatą.

  • GORREANA - Pekoe Preto 100g - Herbata z wyspy Azory - Portugalia
    29,50 

    Czarna herbata Azorska z 2 listków w rezultacie otrzymuje się wysokiej jakości napar o ciemnej barwie, wyrazistym mocnym smaku i aromacie, perfekcyjnie dodający czaru i życia popołudniowym chwilom z herbatą i przy tym bardzo orzeźwiająca. Przyjemność dla miłośników mocnych herbat.

  • GORREANA - Broken Leaf 100g - Herbata z wyspy Azory - Portugalia
    26,50 

    Trzecia liściasta Herbata Azorska, której liście pękają  podczas wysychania ze względu na swój rozmiar – stąd nazwana – złamany liść. Delikatne i młode listki zbierane są na początku sezonu zbiorów co sprawia że herbata jest lekka, łagodna idealna do picia na co dzień, przyjemna i pachnąca, lekkostrawna nawet w dużych ilościach. Ma piękny kolor, okrągły aromat z delikatnymi tonami oraz cudowny zapach.

  • GORREANA - Hysson - 20 torebek - Herbata z wyspy Azory - Portugalia
    16,00 

    Zielona herbata Azorska zmieszana ze wszystkich 3 rodzajów liści, ponadprzeciętna zawartość antyoksydantów, smaczna, świeża, orzeźwiająca i prozdrowotna.

    Zielona herbata HYSSON jest produkowana z trzech górnych liści krzewu herbacianego. Liście te zbierane są w okresie letnim, ponieważ wtedy słońce świeci najmocniej. Pozwala to uzyskać delikatny aromat oraz intensywny smak tej lekko brązowej, zielonej herbaty, delikatne aromaty owocowe, idealna zielona herbata dla wszystkich, którzy nie mogą zaprzyjaźnić się z często gorzkimi herbatami z Azji,

    Herbata zielona Hysson jest znana ze swoich przeróżnych właściwości zdrowotnych, ponieważ jest bardzo bogaty w taniny (garbniki roślinne) i antyoksydanty. Produkt w promocji dla spożycia do końca listopada 2022.

  • 24,00 

    Herbata Górska to naturalnie pozbawiona kofeiny herbata ziołowa wytwarzana z jednej odmiany rośliny Sideritis. Znana również jako „grecka herbata górska” lub „herbata pasterska”, a w Grecji określana jest jako Tsai tou vounou, co przekłada się bezpośrednio na „herbatę górską”. Warzona jest z suszonych kwiatów, liści i łodyg rośliny Sideritis, występującej w śródziemnomorskich górskich regionach Grecji, która jest największym konsumentem herbat górskich, a także w Macedonii, Albanii i Bułgarii.

    Herbata górska zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, polifenoli i olejków eterycznych, w tym flawonoidów.

  • 73,50 

    Ten oryginalny produkt powstał w wyniku wirtuozowskiego połączenia słynnej zielonej herbaty Hysson firmy Gorreana z ananasem z wyspy São Miguel (Azory), kolejną specjalnością wyspy.

    Rezultatem jest niezwykła mieszanka, która łączy w sobie zalety tych produktów z egzotycznym smakiem, zawsze wytwarzaną w sposób organiczny.

Herbata z Azorów to suszone liście rośliny „camellia sinensis”, małej trójki z rodziny Theaceae. Cała herbata pochodzi z tej rośliny i jej mieszańców. Różnica w herbatach polega na selekcji i przetwarzaniu liści.
Na całym świecie istnieje około 3000 odmian herbaty różniących się smakiem, aromatem i innymi cechami. Położenie geograficzne rośliny, warunki atmosferyczne, wysokość, na której jest produkowana, PH gleby i hybryda – wszystko to wpływa na smak.
Herbaty produkowane metodą tradycyjną są najbardziej poszukiwane na rynku, zarówno ze względu na wyrazisty smak, jak i większą ochronę utleniaczy.
Podczas zbioru pędy rośliny zbiera się, gdy ma ona trzy liście. Liście te zostaną przetworzone na jedną z trzech głównych form herbaty – czarną, zieloną i oolong – różnymi metodami:
– Aby uzyskać czarną herbatę, liście po zwiędnięciu są zwijane, częściowo kruszone. Wystawione na działanie powietrza ulegają powolnemu naturalnemu procesowi utleniania. Po utlenieniu liście są suszone.
– Do produkcji zielonej herbaty liście po zwiędnięciu poddawane są sterylizacji parą wodną, co zapobiega ich utlenianiu po walcowaniu (metoda Hyssona) oraz zachowuje zielony kolor i daje herbatę bogatą w garbniki i przeciwutleniacze.
Historia i legenda
Uważa się, że herbata została po raz pierwszy odkryta w Chinach w 2737 pne. Chiński cesarz Shen-Nong znany był ze swojego zwyczaju picia przegotowanej wody w przekonaniu, że jest ona zdrowa. Legenda głosi, że pewnego dnia liście herbaty przypadkowo wpadły do jego garnka z wrzącą wodą i wytworzyły pikantny i aromatyczny napar. Tak zaczęła się historia i pasja do herbaty.
Świat zachodni odkrył herbatę dopiero w XVI wieku. Portugalskie wyprawy na Wschód przyniosły misjonarzom kontakt z herbatą. Jest prawdopodobne, że ci misjonarze jako pierwsi przywieźli herbatę do Europy.
Jednak to Holendrzy i Anglicy rozpoczęli komercjalizację herbaty na dużą skalę w Europie w XVIII wieku. Dopiero później firma dotarła do obu Ameryk.
Dziś herbata cieszy się na całym świecie. Szacuje się, że dzienne spożycie przekracza 2,5 miliarda filiżanek dziennie.
Herbata na Azorach
Istnieją dowody na to, że krzew herbaciany występuje na Azorach od drugiej połowy XVIII wieku. Jednak jej produkcję rozpoczęto dopiero w XIX wieku, kiedy trzeba było szukać innych upraw, które mogłyby zastąpić podupadającą produkcję pomarańczy. Z inicjatywy Sociedade Promotora da Agricultura Micaelense (SPAM) i jej partnera-założyciela José do Canto zaczęto produkować uprawy takie jak tytoń, ananas, słodkie ziemniaki na alkohol, buraki na cukier i herbatę.
Pierwsze nasiona herbaty przybyły z Brazylii na początku XIX wieku. Już w 1848 roku na posiadłościach kilku rodzin w São Miguel uprawiano herbatę.
Pomimo zainteresowania producentów tą nową kulturą, brakowało wiedzy na temat wydajnej produkcji rośliny. W tym celu SPAM zatrudnił chińskiego mistrza herbaty Lau-a-Pan oraz jego asystenta i tłumacza Lau-a-Teng, którzy przekazali swoją wiedzę.
Już pod koniec XIX wieku przewidywano, że herbata będzie ważnym źródłem bogactwa wyspy, co zaowocowało powstaniem wielu fabryk. Jednak ze względu na wydarzenia XX wieku, takie jak zmiany prawa pracy po zakończeniu dyktatury i napływ migracji do innych krajów, tylko herbaciarnia Gorreana była w stanie utrzymać nieprzerwaną produkcję od 1883 roku.
W 1883 roku Ermelinda Pacheco Gago da Câmara, właścicielka majątku Gorreana, wyprodukowała swój pierwszy kilogram herbaty. Głęboko gliniasta i kwaśna gleba tego terenu, wysokie opady, a także wilgotny klimat stworzyły idealne warunki do produkcji wysokiej jakości herbaty.
Później Jaime Hintze odegrał ważną rolę w historii Gorreany, wprowadzając mechanizację produkcji. Nowa maszyna była w stanie zmechanizować proces walcowania, suszenia i kalibracji rośliny herbaty.
To dzięki Jaime Hintze fabryka przetrwała w obliczu zamknięcia wszystkich pozostałych. Korzystając z cieku wodnego, który przecinał ziemie Gorreana, zbudowano mini hydro, co pozwoliło obniżyć koszty produkcji; jej herbata wyróżnia się delikatnym aromatem. Do tego dochodzi fakt, że nie jest ona poddawana działaniu środków chemicznych, ponieważ w regionie nie występują choroby ani szkodniki atakujące plantacje, co budzi coraz większe zainteresowanie konsumentów.