Otrzymywany ze skór i chudych części narodowej wieprzowiny, mieszany jest z białym winem, solą, pieprzem, delikatnie aromatyzowany gałką muszkatołową, a następnie umieszczany w naturalnej osłonce wołowej.
Tradycyjnie w kuchni ferraryjskiej, modeńskiej i bolońskiej towarzyszy mu gotowana na parze soczewica lub puree ziemniaczane, co historycznie stanowi dobre, pomyślne danie.
Przed podaniem gotować w wodzie przez około 30 minut, nie otwierając specjalnej torebki próżniowej. Powstały w ten sposób sos można później wykorzystać do przygotowania smacznego pieczywa (zastępując użycie oliwy z oliwek).
Po prostu spektakularny w swojej unikalnej charakterystyce.
Intensywny i pełny smak, antyczne perfumy prawdziwej tradycji, sezonowana Salamina do krojenia jest dobrą alternatywą dla klasycznego salami w plasterkach; pasuje do antipasti i zimnych dań, a swój najwyższy wyraz osiąga w towarzystwie melona lub fig. Otrzymywana z mieszanki narodowego mięsa wieprzowego, dodawanego wina Sangiovese i Rhum, naturalnie konserwowana solą i pieprzem, jest umieszczana w naturalnym pęcherzu wieprzowym, ręcznie wiązana i dojrzewa średnio przez 60 dni.
Cieszące się hołdem salami dla małego prowincjonalnego miasteczka Migliarino, z którego pochodzi i od którego bierze swoją nazwę. Wszystkie cechy klasycznego salami ferrarese z delikatną nutą czosnku Voghiera ChNP, w formacie mini.