Początkowo wino Tête de Crabe jest szczególnie aromatyczne dla nosa dzięki winogronom Sauvignon Blanc. Na podniebieniu wino daje smak owocowy, z wyczuwalnymi nutami brzoskwiń i cytrusów, pozostając jednocześnie wytrawne i świeże. Z biegiem czasu wino traci swoją żywotność, a aromaty moreli, pigwy i miodu, typowe dla Chenin Blanc, pojawiają się.
Idealnie pasuje do talerza owoców morza i skorupiaków.
Winogrona są poddawane miękkiemu tłoczeniu, bez obierania skórek i bez maceracji. Fermentacja odbywa się w niskich temperaturach 16-18°C, bardzo powoli i przy pracy z wybranymi drożdżami. Perlaga jest oczyszczana w specjalnych uszczelnionych hermetycznie miejscach zgodnie z techniką znaną jako „Metoda Charmat”.
Słomkowożółty kolor wina o intensywnie kwiatowym zapachu, jest on owocowy, trwały i przyjemny. Wytrawny, harmonijny oraz lekko pikantny smak, z przyjemnym posmakiem jabłka.
Winogrona są poddawane miękkiemu tłoczeniu, bez obierania skórek i bez maceracji. Fermentacja odbywa się w niskich temperaturach 16-18°C, bardzo powoli i przy pracy z wybranymi drożdżami. Perlaga jest oczyszczana w specjalnych uszczelnionych hermetycznie miejscach zgodnie z techniką znaną jako „Metoda Charmat”.
Słomkowożółty kolor wina o intensywnie kwiatowym zapachu, jest on owocowy, trwały i przyjemny. Wytrawny, harmonijny oraz lekko pikantny smak, z przyjemnym posmakiem jabłka.
Wino musujące metodą Charmat, po której następuje całkowicie naturalna aromatyzacja. Wiecznie zielony wśród włoskich alkoholowych aperitifów, Nobilspritz doskonale łączy w sobie zapachowe nuty białych i egzotycznych owoców, typowe dla wina musującego, z którego się składa, z cytrusowymi i ziołowymi nutami o naturalnych aromatach. W ustach świeży, miękki z przyjemnym gorzkim finiszem. Idealny o każdej porze dnia, jest znakomitym aperitifem i dobrze komponuje się z półmiskami mieszanych wędlin, serów i pikantnych przekąsek wszelkiego rodzaju.
Wlej Nobilspritz do dużej szklanki, dodaj lód (bez lodu, podawaj w temperaturze 8°) i aperitif jest gotowy!! Plasterek pomarańczy sprawia, że jest bardziej egzotycznie 😉
Słomkowożółty kolor z jasno zielonkawymi odcieniami. Żywe i genialne, ma intensywne owocowe zapachy z nutami dojrzałego jabłka i moreli. Smak jest wytrawny, świeży o dobrej strukturze i dużej miękkości. Zrównoważone aczkolwiek ma przyjemnie gorzkie wykończenie. Smakuje idealnie przy przystawkach i daniach rybnych, zwłaszcza grillowanych.
Wino Greco ma żółty kolor z zielonkawymi refleksami, aromat z nutami tropikalnymi i lekkimi nutami ziołowymi, które podkreślają jego złożoność aromatyczną.
Należy do kategorii win białych i jest produkowany głównie w Basilicata, gdzie znajduje się naprawdę idealny klimat dla szczepu greco do dojrzewania.
Dostrzega się specyfikacje gleby, na której jest uprawiane, co dopełnia ją dobrą kwasowością i wyraźną mineralnością. Doskonały jako aperitif, dobrze komponuje się z bogatymi przystawkami, risotto, skorupiakami oraz daniami z ryb i białego mięsa.
Wędzony ser Provolone to półtwardy, ciągnący się ser twarogowy, średnio dojrzały, słodki i maślany. Produkowany przez rodzinę De Gennaro z wykorzystaniem 20% mleka od krów rasy Agerolese, jest serem półdojrzewającym przez okres około 4 miesięcy w słomie i wiórach bukowych. Zapach i smak są intensywne i wyrazisty. Idealny ser do podawania jako przystawka i do pierwszych dań.
Ser jest porcjowany na kształt ćwiartek i pakowany w woreczki próżniowe. Minimalna waga gwarantowana to 260 gr.
Ręcznie zbierane winogrona są kruszone i prasowane. Wino pozostaje do dojrzewania w beczkach ze stali nierdzewnej przez około 4 miesiące, a następnie jest przygotowywane do lekkiej i drobnej piany, aby móc następnie spróbować go w lekko musującym wydaniu zapakowanym w butelce. Dla tych, którzy smakują wino o słomkowo-żółtej barwie, posiada urzekający zapach, który wyraża się nutami świeżych kwiatów i chrupiących owoców. Na podniebieniu czujemy pieszczotliwie małe bąbelki co również nadaje winu owocowy smak i świeżość.