Przystawki

  • Białe wino - Tete de Crabe AOC - Mercier - Francuskie
    72,00 

    Początkowo wino Tête de Crabe jest szczególnie aromatyczne dla nosa dzięki winogronom Sauvignon Blanc. Na podniebieniu wino daje smak owocowy, z wyczuwalnymi nutami brzoskwiń i cytrusów, pozostając jednocześnie wytrawne i świeże. Z biegiem czasu wino traci swoją żywotność, a aromaty moreli, pigwy i miodu, typowe dla Chenin Blanc, pojawiają się.

    Idealnie pasuje do talerza owoców morza i skorupiaków.

  • Musujące wino - Prosecco Extra Dry DOC - Parolvini - Włoskie
    62,00 

    Winogrona są poddawane miękkiemu tłoczeniu, bez obierania skórek i bez maceracji. Fermentacja odbywa się w niskich temperaturach 16-18°C, bardzo powoli i przy pracy z wybranymi drożdżami. Perlaga jest oczyszczana w specjalnych uszczelnionych hermetycznie miejscach zgodnie z techniką znaną jako „Metoda Charmat”.

    Słomkowożółty kolor wina o intensywnie kwiatowym zapachu, jest on owocowy, trwały i przyjemny. Wytrawny, harmonijny oraz lekko pikantny smak, z przyjemnym posmakiem jabłka.

  • Musujace wino - Prosecco Extra Dry DOC - Parolvini - Włoskie
    19,90 

    Winogrona są poddawane miękkiemu tłoczeniu, bez obierania skórek i bez maceracji. Fermentacja odbywa się w niskich temperaturach 16-18°C, bardzo powoli i przy pracy z wybranymi drożdżami. Perlaga jest oczyszczana w specjalnych uszczelnionych hermetycznie miejscach zgodnie z techniką znaną jako „Metoda Charmat”.

    Słomkowożółty kolor wina o intensywnie kwiatowym zapachu, jest on owocowy, trwały i przyjemny. Wytrawny, harmonijny oraz lekko pikantny smak, z przyjemnym posmakiem jabłka.

  • Spritz Italian aperitiv
    57,00 

    Wino musujące metodą Charmat, po której następuje całkowicie naturalna aromatyzacja. Wiecznie zielony wśród włoskich alkoholowych aperitifów, Nobilspritz doskonale łączy w sobie zapachowe nuty białych i egzotycznych owoców, typowe dla wina musującego, z którego się składa, z cytrusowymi i ziołowymi nutami o naturalnych aromatach. W ustach świeży, miękki z przyjemnym gorzkim finiszem. Idealny o każdej porze dnia, jest znakomitym aperitifem i dobrze komponuje się z półmiskami mieszanych wędlin, serów i pikantnych przekąsek wszelkiego rodzaju.

    Wlej Nobilspritz do dużej szklanki, dodaj lód (bez lodu, podawaj w temperaturze 8°) i aperitif jest gotowy!! Plasterek pomarańczy sprawia, że jest bardziej egzotycznie 😉

    Jedna butelka przeznaczona jest na 5 szklanek.

  • Białe wino - Chardonnay Tre Venezie IGP - Villa Marin - Włoskie
    53,90 

    Słomkowożółty kolor z jasno zielonkawymi  odcieniami. Żywe i genialne, ma intensywne owocowe zapachy z nutami dojrzałego jabłka i moreli. Smak jest wytrawny, świeży o dobrej strukturze i dużej miękkości. Zrównoważone aczkolwiek ma przyjemnie gorzkie wykończenie. Smakuje idealnie przy przystawkach i daniach rybnych, zwłaszcza grillowanych.

  • 69,00 

    Wino Greco ma żółty kolor z zielonkawymi refleksami,  aromat z nutami tropikalnymi i lekkimi nutami ziołowymi, które podkreślają jego złożoność aromatyczną.

    Należy do kategorii win białych i jest produkowany głównie w Basilicata, gdzie znajduje się naprawdę idealny klimat dla szczepu greco do dojrzewania.

    Dostrzega się specyfikacje gleby, na której jest uprawiane, co dopełnia ją dobrą kwasowością i wyraźną mineralnością. Doskonały jako aperitif, dobrze komponuje się z bogatymi przystawkami, risotto, skorupiakami oraz daniami z ryb i białego mięsa.

  • Wędzony ser Provolone - Mleko od włoskich krów Agerolese
    49,50 

    Wędzony ser  Provolone to półtwardy, ciągnący się ser twarogowy, średnio dojrzały, słodki i maślany.  Produkowany przez rodzinę De Gennaro z wykorzystaniem 20% mleka od krów rasy Agerolese, jest serem półdojrzewającym  przez okres około 4 miesięcy w słomie i wiórach bukowych.  Zapach i smak są intensywne i wyrazisty. Idealny ser do podawania jako przystawka i do pierwszych dań.

    Ser jest porcjowany na kształt ćwiartek i pakowany w woreczki próżniowe.  Minimalna waga gwarantowana to 260 gr.

  • Białe lekko musujące wino - Filare Roverella - Corte Beneficio - Włoskie
    58,50 

    Ręcznie zbierane winogrona są kruszone i prasowane. Wino pozostaje do dojrzewania w beczkach ze stali nierdzewnej przez około 4 miesiące, a następnie jest przygotowywane do lekkiej i drobnej piany, aby móc następnie spróbować go w lekko musującym wydaniu zapakowanym w butelce. Dla tych, którzy smakują wino o słomkowo-żółtej barwie, posiada urzekający zapach, który wyraża się nutami świeżych kwiatów i chrupiących owoców. Na podniebieniu czujemy pieszczotliwie małe bąbelki co również nadaje winu owocowy smak i świeżość.