Aglianico del Vulture DOC charakteryzuje się piękną rubinową barwą z granatowymi refleksami. Zapach z nutami czerwonych jagód z delikatnymi nutami przypraw typowych dla winogron. Jego intensywny i harmonijny aromat nasila się wraz z wiekiem. Na podniebieniu wino to ma ciepły, pikantny i wytrawny smak, ogólnie bardzo harmonijny i aksamitny.
Dojrzewanie: 4 miesiące w małych dębowych beczkach o pojemności około 225 litrów. Butelkowanie i późniejsze leżakowanie przez 6 miesięcy w butelce.
Idealne do pierwszych dań i sosów na bazie mięs, serów dojrzewających i wędlin. Temperatura serwowania wynosi 16-18°C.
Pełne czerwone wino z nutami wiśni oraz dojrzałej jeżyny leśnej, wytrawne, w ustach smakuje aksamitnie i świeżo z długim przyjemnym zakończeniem na podniebieniu. Wysokiej klasy wino, doceniane na międzynarodowych stołach, bardzo dobrze smakuje z daniami składającymi się z pieczonego mięsa bądź risotto.