Wino rubinowoczerwone, młode i świeże z nutami smakowymi pełnymi czerwonych jagód i z lekko pikantnym końcem aczkolwiek wciąż przyjemnie gładkim i orzeźwiającym. Wyjątkowe wino z jedwabistymi taninami i długim finiszem. 100% Barbera
Typowe słodkie czerwone wino. Podczas zbiorów winogron wybierane są tylko najlepsze kiście, które następnie pozostawia się do wyschnięcia do stycznia lub lutego. Dojrzewanie w drewnianych beczkach, uwydatnia cechy tego wyśmienitego wina.
Słodycz i ciepło, pozostawia usta czyste i przyjemnie usatysfakcjonowane. Jako typowe wino deserowe doskonale komponuje się z deserami czekoladowymi lub wytrawnymi ciastami, a także z dobrze przyprawionymi i pikantnymi serami. Jest doskonałe jako „wino medytacyjne”, którym można się delektować w dobrym towarzystwie.
Aglianico del Vulture DOC charakteryzuje się piękną rubinową barwą z granatowymi refleksami. Zapach z nutami czerwonych jagód z delikatnymi nutami przypraw typowych dla winogron. Jego intensywny i harmonijny aromat nasila się wraz z wiekiem. Na podniebieniu wino to ma ciepły, pikantny i wytrawny smak, ogólnie bardzo harmonijny i aksamitny.
Dojrzewanie: 4 miesiące w małych dębowych beczkach o pojemności około 225 litrów. Butelkowanie i późniejsze leżakowanie przez 6 miesięcy w butelce.
Idealne do pierwszych dań i sosów na bazie mięs, serów dojrzewających i wędlin. Temperatura serwowania wynosi 16-18°C.